Műszaki célú habok

A könnyebb tájékozódás és tanácsadás érdekében külön kezeljük a komfort poliuretán haboktól az ún. műszaki célú habokat. Ezek a habtermékek részben a felhasználási céljukban különböznek a komfort haboktól, részben anyagukban és tulajdonságaikban is mások.

Ide soroljuk azokat a habtermékeinket, melyeket csomagoláshoz, autóiparban, elektronikai iparban, építőiparban, sportszeriparban, játékiparban, bőr- és cipőiparban, háztartási iparban használnak.

 

Poliuretán hab típusok (Gyártás, Feldolgozás)

A poliuretán habnak két fő fajtája van az észter és az éter bázisú. Tulajdonságaik széles skálán variálhatók a piaci igényeknek megfelelően. Csak a hagyományos haboknak az Eurofoam csoport kínálatában több mint 50 fajtája van. Ezek egymástól főként sűrűségükben és keménységükben térnek el.

Hagyományos habjaink sűrűsége 15 kg/m3-től 130 kg/m3-ig terjednek keménységük 1.3 KPa-tól 13 kPa-ig terjednek.

Mivel egy adott sűrűséghez változtatható a hozzárendelt keménység, ezen két tulajdonság megfelelő változásával lehet a vevői igényeknek megfelelő speciális hatást elérni. Fentiekből adódik, hogy széles felhasználási lehetőségek rejlenek ezekben a habokban. Alkalmazható csomagolás céljára, rezgéscsillapításra, tömítésre, textiliparban lánglaminálásra, kárpitozásra.

Háztartási szivacsok

 • SWEEPEX®, S-2130

  A Sweepex®-ek szabálytalan nagycellás, a tengeri-szivacsra emlékeztető habok. A cellaszerkezet az extra-finomtól egészen az extra-durváig szabályozható. Ezen kívül létezik még baktériumölő kivitelben és retikulált cellaszerkezettel is.
  Ezeket a típusokat, mint „szivacsokat” alkalmazzák a kozmetikai iparban és a háztartási iparban.
  Az S-2130 típust – feltűnő színei miatt – egyéb területeken is alkalmazzák, mint pl. csomagolás, gyermekjáték, vagy dekorációk készítése.

 • POTTSCORER

  A Pottscorer a mechanikai igénybevételnek jól ellenálló termékcsalád. Keménységének, jó kopásállóságának és tépőszilárdságának köszönhetően kiválóan alkalmas súroló szivacsok, masszázs szivacsok, festőhengerek és polírkorongok gyártására.

 • PADIFLEX, 26. BULFAST® S 35

  Kimondottan a textilipar számára kifejlesztett poliészter bázisú poliuretán habok, melyek jobb fénystabilitást mutatnak a normál habokhoz képest.
  A Bulfast® S 35 még a közvetlen fényhatásnak is ellenáll, nem sárgul be. Ezért kiválóan alkalmas textilipari felhasználásokra, mint pl.: válltömés-, fehérnemű-, fürdőruhagyártás és minden olyan területre, ahol követelmény a hab fénystabilitása: így dekorációk készítéséhez vagy esetleg csomagoláshoz is.
  Valójában ide tartoznak a mindennapi közhasználatban szivacsnak nevezett termékeink.

Nyitott cellás Poliuretán habok

 • BULPREN® S, R, D

  A Bulpren® S, R és D típusok retikulált, poliészter bázisú poliuretán habok. A habszerkezet teljesen nyitott, egyetlen egy zárt cellát sem tartalmaz. Ezt a speciális anyagszerkezetet termikus retikulációval érik el, melynek során minden, a habosító eljárást követően visszamaradt cellamembránt feltörnek, és a cellabordával összeolvasztják.
  A Bulpren® S termékek szabványos szűrőhabok, általános légszűrésre, valamint az alumínium kohászatban alkalmazható kerámiaszűrök gyártási segédanyagaként.
  A Bulpren® R típusok nyomószilárdsága magasabb, pl. a vaskohászatban alkalmazható kerámiaszűrők gyártási segédanyagaként ajánljuk.
  A Bulpren® D típus megnövelt égésgátoltságú hab, megfelel az MVSS 302-es szabványnak.
  Valamennyi Bulpren típus ellenáll víznek, benzinnek, lúgnak és mosószereknek, valamint az ásványi olajnak és zsíroknak.

 • FILTREN T ÉS TM

  A Filtren T és TM poliéter bázisú poliuretán habok. A szabályozott cellaméret és a nyitott cellaszerkezet biztosítja a reprodukálható szűrési jellemzőket. Ideális a víz mechanikai és biológiai szűrésére, akár akváriumokban is, mivel nem toxikus.
  A Filtren T típusú haboknak sokkal szélesebb a felhasználási lehetősége. Alkalmazhatóak: vízszűrésre, akvarisztikai szűréshez, tetőszellőztető kialakításához. Legújabban kerti párnákhoz is alkalmazzák, amit a „dry-feel” – gyors száradási tulajdonsága tesz lehetővé.

Égésgátolt Poliuretán habok

 • MVSS ÉTER HABOK

  Azokat az éter habokat sorolhatjuk az MVSS kategóriába, melyek 13 mm vastagságban eleget tesznek az autóiparban alkalmazott MVSS 302 szabvány előírásainak.

 • AUTÓIPARI ÉSZTER HABOK

  Az autóipari észter habokat általában más anyagokkal társítva alkalmazzák.
  Ezek a típusok a hagyományos habokhoz képest további, speciálisan az autóipar számára kifejlesztett tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • SF az ún. kipárolgás mentes (low-fogging) típusok
  • M az autóiparban elvárt szigorúbb minőségi követelményeknek is megfelelő habtípusok
  • D megfelel az MVSS 302-es szabvány előírásainak
  • E jól stancolható típusok
  • SX szagmentes habok
  • X alacsony emisszió

  Valamennyi típus lánglaminálható, vagy egyéb technológiával kombinálható különböző egyéb anyagokkal, mint pl. szövet, fólia.

 • LAMIFLEX, FLIKES

  A Lamiflex és a Flikes habok lánglaminálható poliéter habok, elsősorban az autóipar számára ajánlott típusok. Égésgátolt (MVSS 302) és csökkentett kipárolgású habanyagok, amiket elsősorban más habokkal, fóliákkal, textíliával, stb. kombinálva alkalmaznak.
  A Lamiflex jól alkalmazható, pl. a cipő- és bőriparban, vagy akár sportruházat gyártására is.

  Összehasonlítva a hagyományos észter habokkal, a Lamiflex néhány tulajdonságában jobb eredményt mutat:

  • jobb komfort érzet
  • magasabb rugalmasság
  • alacsonyabb kipárolgás
  • hasonló tűzviselkedés

  A Flikes típus észterhab cellastruktúrával rendelkező lánglaminálható éter típusú poliuretán hab, (egyenletes cellaméret) amely így kiválóan alkalmas autóipari felhasználásra.

 • FIREFLEX®

  A Fireflex® S típus poliészter alapú, a Fireflex® T pedig poliéter alapú lágy poliuretán hab, mely megfelel egyrészről az elektronikai ipar által megkövetelt UL 94-es szabvány HF1 osztályának és az autóipari MVSS 302-es szabványnak.
  Jó hangelnyelő képességének köszönhetően alkalmas zajcsökkentő burkolatok gyártására az autóiparban, elektronikai iparban, gépeknél, esetleg helyiségek falburkolatához.

 • FIREND®

  A Firend® impregnált poliuretán lágyhab, mely tűzállósági szempontból a legjobb termékek egyike a habszerkezetű anyagok között. A Firend® típus az, amelyik a legtöbb égéstechnikai szabvány előírásainak megfelel.
  Magas hő hatására sem olvad, tűzben nem csepeg.

  • Szabvány Firend
  • ISO 3582 SE
  • MVSS 302 SE
  • UL94 HF1 és VO
  • FAR-Part 25 (28853a-b) megfelel

Szigetelésre használható Poliuretán habok

 • SUPERSEAL, PURESEAL

  A Superseal vízlepergető poliuretán lágyhab, víztömítő tulajdonsággal, alacsony vízfelvevő- és alacsony légáteresztő képességgel. Ezért eredményesen alkalmazható levegő és víztömítésre.

  Típusaik: a Superseal W, Superseal KD, Pureseal W és a magas testsűrűségű Pureseal DBR 100.

  Fő alkalmazási területe az autóipar, ahol az alábbi területekre használják: klíma-, szellőző berendezés, tükör, ablak, ajtó, napfénytető, fényszórók tömítésére, rezgés és zajcsillapítására.

Speciális csomagoló Poliuretán habok

 • EUROSTAT®

  Mind az Eurostat® lágy, éter alapú antisztatikus (ESD) poliuretán hab, ami megfelel az MSZ EN 61340-5-1 / 5-2 szabványokban meghatározott követelmények szerint “D” minősítésnek, melyet kimondottan az elektronikai alkatrészek védőcsomagolására fejlesztettünk ki.
  Optimális védelmet nyújt az elektrosztatikus kisülések, valamint az ütések és rezgések ellen. Ezt az ideális védelmet még tovább tudjuk fokozni, amennyiben a habot pontosan a termék alakjára stancoljuk.

 • EUROCELL

  Az Eurocell poliéter alapú poliuretán hab, magas térfogatsúllyal. Rendkívül rugalmas, már szinte gumiszerű, csekély maradandó alakváltozással és magas keménységgel.
  Széles az alkalmazási lehetősége, így például ajánlott tömítésre, rezgéscsillapításra, kedvelt a talajtornászok szőnyegeként, sőt még a cipőiparban is használják.

 • SEMI-RIGID HABOK

  A Semi-Rigid habok karakterisztikájában nagyon magas hiszterézist mutatnak (ez mutatja meg a hab összenyomásához alkalmazott dinamikus energia elnyelésének mértékét, illetve különbségét összenyomáskor-felengedéskor) a hagyományos poliuretánokhoz képest. E-miatt a fizikai tulajdonsága miatt előnyösen alkalmazható csomagolások bélelésére: elnyeli a dinamikus energiát, ütéscsillapító: eleget tesz az ún. drop-test-nek, vagyis a termék becsomagolva és 1,5 m magasról leejtve sem sérül meg.

Kompozit Poliuretán hab

A heterogén habok újrahasznosított poliuretán habtermékek: a normál habtömbök feldolgozása során keletkezett maradék hab felhasználásával készülnek speciális, erre a célra kidolgozott technológiával.
Tulajdonságait tekintve rugalmasságuk kisebb, keménységük és testsűrűségük nagyobb a többi poliuretán hab típushoz képest.

Felhasználási területük: a sportszergyártás, a bútorgyártás, cipőgyártás. Ajánljuk parkettaalátétként és padlószőnyeg alá hangszigetelésre, gépek gyártásánál dübörgés gátlásra, és nehéz tárgyak csomagolására is.
Választéka meglehetősen széles, kínálatunkban megtalálhatók az egészen könnyű, 40 kg/m3 testsűrűségű habok is, és a 750 kg/m3 testsűrűségű anyagok is. A legkeresettebbek a 100 – 200 kg/m3 testsűrűségű heterogén habok.

Termo formázható és termo sűrített Poliuretán hab

 • URECOM

  Az Urecom hőkompresszióval tömörített lágy, retikulált, észter bázisú PU hab. Jellemző tulajdonsága hogy nagyon nagy mennyiségű folyadékot képes megtartani. Alkalmazási területe: pl.: tonerek festékadagolója.

 • TERMOFLEX

  Nem más, mint hőformázható semi-rigid hab. Est az éter alapú rideg Pu habot elsősorban az autóipar alkalmazza, mint tető, ill. oldalsó kárpit, valamint kalaptartó elem.